Taxa de acces direct, cunoscută și sub denumirea de taxă de acces la ATM (DAF), este o taxă aplicată tranzacțiilor de retragere de numerar efectuate cu carduri internaționale și naționale la un ATM și este prezentată utilizatorului înainte de finalizarea tranzacției – utilizatorului i se oferă întotdeauna opțiunea de a accepta sau anula tranzacția.
DAF nu trebuie confundată cu niciunul dintre comisioanele impuse de emitentul unui card, care sunt în afara controlului operatorului ATM și sunt stabilite direct între emitentul cardului și titularul cardului, în conformitate cu acordurile lor respective.
Asigurarea accesului la numerar și menținerea unei rețele de ATM-uri funcționale 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână implică costuri semnificative de instalare și funcționare. DAF contribuie la o rețea robustă de ATM-uri și elimină „deșerturile de numerar” care apar din cauza prezenței tot mai reduse a sucursalelor băncilor și a ATM-urilor acestora.
Până de curând, era o practică obișnuită (și în unele cazuri încă mai este) ca emitenții de carduri, în marea majoritate a cazurilor bănci, care aveau propria rețea de ATM-uri, să nu perceapă comisioane pentru retragerile de numerar atunci când titularii lor de carduri foloseau ATM-urile lor. Cu toate acestea, în multe cazuri, emitenții percepeau și încă percep comisioane titularilor de carduri pentru retragerea de numerar de la ATM-uri aparținând unui alt emitent (bancă) sau unui operator independent de ATM-uri (IAD). Această practică conduce la o disfuncționalitate a pieței, în care operatorul ATM-ului nu este compensat direct pentru serviciile furnizate, iar utilizatorul este penalizat pentru utilizarea unui ATM care nu aparține propriei bănci.
DAF este o încercare de a atribui taxa de serviciu furnizorului său real
DAF este deja aplicată de majoritatea furnizorilor de servicii ATM, inclusiv Euronet, tranzacțiilor de retragere de numerar efectuate la bancomate cu carduri internaționale. Acum, această taxă poate fi aplicată și tranzacțiilor de retragere de numerar efectuate cu carduri naționale. Acest lucru se datorează evoluțiilor recente din industria bancomatelor, care au făcut posibilă adoptarea unor astfel de taxe pentru a acoperi costurile tot mai mari de înființare și întreținere a unei rețele de bancomate. România a fost una dintre țările care au intrat în sfera de aplicare a acestei modificări. Aplicarea DAF este deja o practică obișnuită pe multe piețe din Europa.
Operarea unei rețele de ATM-uri este o activitate complexă și costisitoare.
Asigurarea accesului la numerar și menținerea unei rețele de ATM-uri funcționale care deservește atât comunitatea locală, cât și călătorii internaționali 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, implică costuri operaționale semnificative. Aceste costuri includ achiziționarea bancomatului, operarea mașinii blindate, chiria plătită proprietarilor, instalarea și întreținerea bancomatului, securitatea, respectarea legilor și reglementărilor aplicabile. Aceste costuri sunt în creștere, în special în contextul presiunilor economice și inflaționiste globale, ceea ce duce la creșterea costurilor de tranzacționare per serviciu furnizat. Nu este surprinzător faptul că în multe țări a apărut conceptul de „deșerturi de numerar” din cauza retragerii sucursalelor și a bancomatelor de către bănci. Contrar acestei tendințe, Euronet are un angajament strategic de a asigura accesul la numerar pentru toți, iar introducerea DAF susține acest obiectiv.
Este posibil ca utilizatorii să aibă sentimente puternice cu privire la plata unor taxe pentru utilizarea unui ATM, însă DAF a devenit imperativ pentru a permite continuitatea serviciului ATM în locațiile dorite și este, de asemenea, o taxă echitabilă alocată furnizorului de servicii ATM.
DAF nu se va aplica tranzacțiilor efectuate cu carduri emise de bancile care au încheiat acorduri bilaterale cu Euronet, prin care cooperăm la executarea tranzacțiilor de retragere de numerar cu carduri emise de aceste banci la ATM-urile Euronet; aceste banci contribuie la întreținerea rețelei de ATM-uri Euronet. Încurajăm toți deținătorii de carduri care utilizează ATM-urile să se familiarizeze cu informațiile afișate pe ecran. Dacă Euronet sau o altă societate din grupul Euronet percepe un comision la bancomat, informațiile corespunzătoare sunt întotdeauna afișate pe ecranul bancomatului și trebuie acceptate de utilizator înainte de efectuarea tranzacției. Toate comisioanele sunt transparente și clar vizibile înainte de finalizarea tranzacției, iar titularul cardului are întotdeauna posibilitatea de a alege.