Cu toții am folosit la un moment dat un bancomat pentru a retrage bani. V-ați gândit vreodată la complexitatea pe care o implică această acțiune simplă și directă? Probabil că nu, dar cu siguranță vă întrebați de ce o tranzacție la un bancomat Euronet poate genera comisioane pentru utilizator.
De ce sunt vitale comisioanele pentru ATM-uri?
Punerea la dispoziție a numerarului presupune investiții și costuri de operare semnificative, cum ar fi închirierea unei locații adecvate, instalarea și operarea ATM-ului, umplerea dispozitivului cu numerar, efectuarea de controale de securitate și măsuri de modernizare care să asigure un serviciu fiabil 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și operarea liniilor de asistență pentru clienți. Comisioanele pentru ATM-uri sunt importante pentru a susține funcționarea unei rețele de ATM-uri și pentru a pune bani la dispoziția tuturor, atunci când și unde este nevoie.
Tranzacțiile la ATM pot fi gratuite?
Gestionarea unui serviciu de numerar fiabil și eficient nu este gratuită, dar confortul pe care îl oferă este neprețuit. Așteptarea predominantă este încă aceea,că ,clientul ar trebui să aibă acces liber la banii săi, oricând și oriunde. Accesul la un bancomat ori de câte ori aveți nevoie este un serviciu care vine cu un preț.
Acesta este „prețul pentru comoditate”. Suntem dispuși să plătim pentru un serviciu care abordează și rezolvă o problemă sau o situație specifică în care ne aflăm. Cu toate acestea, un astfel de serviciu ar trebui să fie însoțit de opțiuni și să respecte clientul, oferindu-i informații ample pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.
Ințelegerea comisioanelor ATM
Să discutăm despre diferitele tipuri de comisioane care se pot aplica la o tranzacție în numerar. Aceste tipuri pot exista la orice ATM, indiferent dacă este operat de un furnizor independent de ATM-uri sau de o bancă.
– Taxa de acces la ATM – O taxă pentru furnizarea serviciului de retragere de numerar
Taxa de acces la ATM este o taxă fixă aplicată la fiecare tranzacție de retragere percepută de furnizorul de ATM pentru serviciul de numerar la ATM în sine. Taxa este menită să acopere „costul de furnizare a serviciului de numerar”. Aceasta nu este legată de comisioanele pe care banca clientului le poate aplica titularului de card pentru utilizarea unui bancomat terț. În spiritul transparenței, furnizorul de ATM-uri notifică clientul cu privire la această taxă și îi oferă posibilitatea de a anula tranzacția dacă clientul dorește acest lucru.
Taxa de acces la ATM contribuie la susținerea rețelelor de ATM-uri și permite accesul la numerar chiar și în zonele izolate. Contribuie la dezvoltarea unei rețele „echilibrate” de ATM-uri în întreaga țară. Este o „taxă echitabilă”, deoarece este definită de entitatea (operatorul ATM) care furnizează serviciul (retragerea de numerar de la ATM) și este plătită direct de client. Aceasta stabilește o relație directă între cei doi și nu este un comision ascuns aplicat de o terță parte (de exemplu, banca clientului care aplică un comision de penalizare clientului său care utilizează un ATM nebancar).
DCC – o taxă pentru furnizarea de servicii de conversie monetară
Conversia valutară se aplică numai titularilor de carduri internaționale și numai atunci când moneda de retragere este diferită de moneda națională a clientului, de exemplu, în cazul unui card denominat în USD pentru retragerea de EUR. O conversie valutară dinamică (DCC) este oferta „live” a unui curs de schimb pentru client în momentul tranzacției la ATM.
Acesta este un serviciu opțional, deoarece operatorul ATM oferă deținătorului cardului posibilitatea de a (a) selecta entitatea care efectuează conversia monetară necesară, și anume fie operatorul ATM, fie banca clientului sau (b) de a anula tranzacția fără costuri.
Rata de conversie utilizată pentru conversie poate diferi de rata de conversie oficială publicată zilnic de Banca Centrală Europeană (BCE), iar această diferență este denumită comision de conversie sau majorare de conversie. Entitatea (operatorul ATM sau banca clientului) care efectuează conversia trebuie să indice în mod explicit comisionul de conversie ca procent peste rata BCE în ziua tranzacției.
Această regulă de transparență este impusă de autoritățile de reglementare (cum ar fi UE), dar și de organizațiile internaționale de carduri (de exemplu, VISA, MasterCard) pentru a sprijini clientul în luarea unor decizii mai bune. Acestea sunt condiții stricte de conformitate și fac comparația între cele două opțiuni mult mai ușoară pentru consumator.
Sunt scumpe bancomatele Euronet?
Comisioanele Euronet sunt corecte și corespund condițiilor economice actuale. Tarife mai mici ar însemna mai puține ATM-uri, ceea ce ar compromite accesul la numerar pentru comunitate.
Bancomatele Euronet sunt competitive. Consumatorul poate oricând să compare comisioanele aplicate de alți operatori de ATM-uri și de bănci și să evalueze dacă acestea sunt scumpe sau nu. Practica de a afișa toate comisioanele într-un mod transparent pe un ATM Euronet facilitează această comparație. Euronet oferă clientului posibilitatea de a lua o decizie în cunoștință de cauză și fie să selecteze serviciul de conversie Euronet pentru transparența instantanee pe care o oferă, fie să aleagă ca banca să efectueze conversia valutară necesară, fie să renunțe la tranzacție în orice moment, fără niciun cost.